Jak Wejść Na Szczyt

Duża porcja wiedzy o biznesie

Żywność

Czy warto stosować olej kokosowy nierafinowany?

Olej kokosowy znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji skóry i włosów. Ma wiele zalet i jest produktem bardzo wszechstronnym.
Zawdzięcza to przede wszystkim zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i cennych witamin.

Palma kokosowa – drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby

Pozyskiwany jest z popularnych palm kokosowych (Cocos Nucifera), nazywanych w sanskrycie „drzewami, które zaspokajają wszystkie potrzeby”. Jest więc jasne, dlaczego palma kokosowa pochodząca z Azji Południowej i Ameryki Północnej jest tak bardzo popularna w branży kosmetycznej. Z miąższu pozyskiwany jest cenny olej kokosowy, którego właściwości znane są na całym świecie. Palmy kokosowe są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, np. woda kokosowa, mleko kokosowe i wiórki kokosowe.
Naturalny olej kokosowy pozyskiwany z orzechów kokosowych ma biały kolor i stałą konsystencję. Topi się w temperaturze 20-28 stopni Celsjusza.

Olej kokosowy – rafinowany czy nierafinowany?

Często zastanawiamy się, który olej kokosowy – rafinowany czy nierafinowany – jest lepszy?
Rafinacja to proces oczyszczania produktów roślinnych. Rafinowany olej kokosowy jest zdecydowanie lepszy do stosowania w kuchni. Jest pozbawiony specyficznego zapachu i jest klarowny. Szczególnie poleca się go do smażenia i pieczenia.
Trzeba jednak pamiętać, że rafinacja usuwa wszystkie cenne składniki. Z tego powodu do pielęgnacji polecany jest nierafinowany olej kokosowy, który pozyskuje się bez stosowania wysokich temperatur.
Podsumowując – do celów kosmetycznych zawsze należy wybierać oleje nierafinowane, a do gotowania – oleje rafinowane.

Olej kokosowy nierafinowany – właściwości

Nierafinowany olej kokosowy ma bardzo bogatą i ciekawą kompozycję. Nic więc dziwnego, że ma wiele pozytywnych opinii i jest składnikiem wielu produktów do pielęgnacji. Jest to możliwe dzięki bogatemu w kwas laurynowy z grupy MCT (trójglicerydy o średniej długości łańcucha) składowi. Nierafinowany olej kokosowy zawiera tylko niewielkie ilości kwasów tłuszczowych omega-3, składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej kokosowy nierafinowany to także źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz witaminy C, zwalczającej infekcje, a także witaminy E – naturalnego przeciwutleniacza. Jest bogaty w kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Dzięki tym właściwościom znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Zastosowanie nierafinowanego oleju kokosowego w kosmetyce

Jest to wspaniały produkt kosmetyczny, zarówno w czystej postaci, jak jako składnik innych produktów pielęgnacyjnych. Nierafinowany olej kokosowy jest często stosowany jako baza do produkcji kosmetyków do pielęgnacji włosów i skóry. Ponieważ ma dobre właściwości nawilżające jest często używany jako krem ​​pod oczy. Znajdziemy go również w olejkach do włosów niskoporowatych i normalnych.
Pozytywnie oddziałuje na skórę głowy oraz cebulki włosów, co znacznie wzmacnia włosy. Ponadto, gwarantuje kompleksowy efekt. Zapewnia regenerację, wygładza końcówki włosów i zapobiega ich rozdwajaniu się, nadaje blask i miękkość, nawilża, ułatwia rozczesywanie i chroni.

Nie bez znaczenia jest też wpływ oleju kokosowego na skórę. Ma silne właściwości antybakteryjne. Dzięki temu łagodzi egzemę atopową, wysypki, drobne rany i podrażnienia. Z tego powodu nierafinowany olej kokosowy stosowany jest jako remedium na trądzik, ponieważ znacznie poprawia kondycję skóry, poza tym głęboko ją nawilża, wygładza i odżywia. Regeneruje również naskórek.